AYAM MASAK ASAM PEDAS
Posted November 10, 2008
on:1 ekor ayam
bawang merah 1 ½ labu besar / dikisar
bawang putih 4 ulas / dikisar
halia (ukuran 1 ibu jari) / dikisar
kunyit serbuk 2 sudu kecil
daun kesum atau daun limau purut
serai 2 batang / di ketuk
air asam jawa
cili giling…5 sudu besar
garam
sedikit gula
sedikit serbuk perasa
Cara
1) Potong ayam..sederhana kecil…basuh dan toskan
2) Panaskan minyak….tumiskan dahulu serai dan daun limau purut
3) Setelah agak garing..masukkan bahan yg telah dikisar atau ditumbuk tadi
4) Tumiskan bahan2 tadi sehingga masak /agak2 garing dan naik bau
5) Masukkan ayam..dan gaul sehingga sebati dengan rempah yg telah ditumis tadi
6) Masukkan sedikit air…(jangan terlalu banyak)
7) Setelah ayam empuk…masukan air asam jawa & biarkan hingga menggelegak.
Leave a Reply