SeCaNgKiR MeSrA

AYAM MASAK ASAM PEDAS

Posted on: November 10, 2008

1 ekor ayam
bawang merah 1 ½ labu besar / dikisar
bawang putih 4 ulas / dikisar
halia (ukuran 1 ibu jari) / dikisar
kunyit serbuk 2 sudu kecil
daun kesum atau daun limau purut
serai 2 batang / di ketuk
air asam jawa
cili giling…5 sudu besar
garam
sedikit gula
sedikit serbuk perasa

Cara

1) Potong ayam..sederhana kecil…basuh dan toskan

2) Panaskan minyak….tumiskan dahulu serai dan daun limau purut

3) Setelah agak garing..masukkan bahan yg telah dikisar atau ditumbuk tadi

4) Tumiskan bahan2 tadi sehingga masak /agak2 garing dan naik bau

5) Masukkan ayam..dan gaul sehingga sebati dengan rempah yg telah ditumis tadi

6) Masukkan sedikit air…(jangan terlalu banyak)

7) Setelah ayam empuk…masukan air asam jawa & biarkan hingga menggelegak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: