SeCaNgKiR MeSrA

DAGING MASAK RENDANG

Posted on: November 7, 2008

1 kilo daging
bawang merah 1 ½ labu besar /dikisar
bawang putih 4 ulas /dikisar
halia (ukuran 1 ibu jari) /dikisar
lengkuas (ukuran ½ ibujari)/ dikisar
kunyit serbuk (3 sudu kecil)
daun limau purut (3 helai)
daun kunyit 2 helai / dipotong
serai 2 batang /diketuk
cili padi (4 biji)
cili giling 3 sudu besar
kerisik (1/2 biji kelapa)
santan pekat
air asam jawa (sedikit)
garam
sedikit gula
sedikit serbuk perasa

Cara

1) Potongkan daging sederhana kecil- basuh dan toskan

2) Panaskan minyak

3) Tumiskan dahulu,serai…daun limau purut dan daun kunyit

4) Setelah bahan2 tadi naik bau…masukkan bahan2 yg telah dikisar/di tumbuk tadi(masukkan sekali garam,sedikit gula dan serbuk perasa)

5) Tumiskan semua bahan sehingga masak /agak2 garing dan naik bau

6) Kemudian masukkan daging yg telah dipotong tadi

7) Gaul sehingga sebati dengan rempah yg telah ditumis

8) Tambahkan air dan Rebus sehingga daging empuk

9) Setelah empuk masukan santan pekat (Santan Harmuni) ½ kotak (kotak besar)

10) Masukkan juga kerisik

11) Akhir sekali masukkan air asam jawa (sedikit)

12) Setelah mesra semuanya..dan mengelegak barulah diangkat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: